BRA F

Brazilians erupt in joy for their gold medal win over Poland, as the last whistle blows at the 2021 FIVB Men's Volleyball Nations League.

Brazilië won goud bij de 2021 FIVB Men’s Volleyball Nations League, ze kwamen terug van een set achterstand tegen rivalen Polen en wonnen vervolgens in vier sets (22-25, 25-23, 25-16, 25-14). Daarmee eindigde de competitie op zondag in de Adriatische badplaats Rimini in Italië.

Een briljante scorende prestatie van Wallace de Souza, die 22 punten maakte met een aanval percentage van 58% (18/31), daarnaast drie bloks en een ace toevoegde. Hij was de sleutel tot de overtuigende overwinning van Brazilië die het vertrouwen van de Zuid-Amerikanen aanwakkerde. Nu gaat Brazilië op pad om hun Olympische titel in Tokio te verdedigen.

Brazilië was Polen de baas in zowel blokkeren (9-7) als serveren (6-3), maar uiteindelijk was het hun aanvallende efficiëntie die het verschil maakte: 52% (54/102) tot 44% (44/101).

Polen maakte een goede run en ging van ​​5-6- achterstand naar een 8-6-voordeel na een geweldige verdediging van Kurek, gevolgd door een kill van Michal Kubiak plus een uitgeslagen aanval van Lucas Saatkamp. Polen nam de leiding tot aan de tweede technische time-out, maar gelijk daarna brachten de achtereenvolgende aanvallen door Wallace de Souza Brazilië weer terug in de race.

Maar toen kwam Wilfredo Leon aan serve en maakte gelijk een directe ace op libero Thales Hoss en Kubiak blokkeerde Wallace in de volgende rally, wat Polen naar 23-20 bracht. Het enige wat ze moesten doen was twee keer side-out (gemaakt door Kurek) en de set was van hen.

Brazilië reageerde snel en creëerde een voorsprong van drie punten bij de eerste technische time-out van de tweede set. De Olympische kampioen bouwde daarop voort en breidden het uit tot vier bij de tweede technische time-out door een ace van Mauricio Souza op libero Pawel Zatorski.

Een reeks geweldige verdedigende acties door Fabian Drzyzga, Mateusz Bieniek en Leon, met daarop volgend prachtige punten door Kubiak en Kurek, veranderde de set in een achtbaan en bracht de stand op 18-18 gelijk.

Douglas Souza werd ingeschakeld om Wallace te vervangen - slechts voor één punt - en maakte een einde aan de run van 5 punten van Polen met een aanval voor de side-out, terwijl Brazilië herstelde en opnieuw een voorsprong van drie punten pakte tot 21-18. Ze hielden Polen op afstand en bereikten het setpoint met nog twee set points over en Leon sloeg de laatste bal in het net.

atwpumjeancvk9rtevjd

Wallace de Souza punches through the block of Michal Kubiak as Brazil defeat Poland to take the gold medal of the 2021 FIVB Men's Volleyball Nations League.

Inmiddels had Brazilië momentum opgebouwd. Ze gingen de eerste technische time-out van de derde set in met een voorsprong van twee en keken nooit meer achterom. Daarna werd het gat geleidelijk aan groter en stopte bij een indrukwekkende +9 toen Mauricio de Polen drie keer blokkeerde en Wallace zes punten maakte uit negen aanvallen in alleen de derde set.

Polen leek uitgeput toen ze de vierde in gingen en Brazilië ging maar door. Ze pakte het allereerste punt en raakte deze voorsprong niet meer kwijt.

Een 7-1 run vanaf 15-12 bracht Brazilië buiten het bereik van Polen - en tegen die tijd was het gewoon uitzingen. Brazilië kreeg een side-out voor hun 23e punt toen Kubiak in het net serveerde, Lucas Saatkamp een ace serveerde op Leon en Bruno Rezende de laatste verdediging maakte voordat, heel passend, Wallace het laatste punt afleverde.

Het was de eerste medaille voor Brazilië in de geschiedenis van de VNL, na twee keer verloren te hebben in de wedstrijd om de bronzen medaille.

Voor Polen is het hun tweede medaille, na brons in 2019 toen ze Brazilië versloegen in de wedstrijd om de derde plaats.

Eerder op zondag had Frankrijk de bronzen medaille gepakt door Slovenië aan de kant te zetten.